Maakt u nog voor 1 juli 2015 gebruik van het verlaagde BTW-tarief?

Wanneer u voor 1 juli 2015 een verbouwing of renovatie van uw woning afrondt kunt u nog gebruik maken van het tijdelijk verlaagde BTW-tarief van 6% in plaats van het gebruikelijke BTW-tarief van 21%. Wanneer de verbouwing of renovatie derhalve na 1 juli 2015 wordt afgerond is over het gehele bedrag 21% BTW verschuldigd. Hierbij maakt het niet uit als er voor 1 juli 2015 vooruitbetalingen zijn gedaan.

Om gebruik te kunnen maken van het verlaagde BTW-tarief moet het wel gaan om het verbouwen en/of renoveren van een woning die ouder is dan twee jaar. Het voordeel geldt dus niet voor nieuwbouwwoningen.

Volledigheidshalve melden wij hierbij dat het verlaagde tarief alleen geldt voor de arbeidskosten en dus niet zoals vaak gedacht wordt ook voor de materiaalkosten.  Wanneer er derhalve een totaal bedrag in rekening gebracht wordt voor arbeid en materialen dient dit bedrag gesplitst te worden om 6% BTW te berekenen over de arbeidskosten. Hierbij hanteert u een in de branche gebruikelijke verhouding tussen arbeid -en materiaalskosten, op deze manier wordt voorkomen dat er misbruik van de regeling gemaakt wordt.

Enkele voorbeelden van werkzaamheden die onder het tijdelijke verlaagde BTW-tarief van 6% vallen:

  • Het plaatsen, vernieuwen en onderhouden van de badkamer, keuken, serre, veranda of dakkapel;
  • Het plaatsen van een CV-ketel;
  • Het plaatsen, vernieuwen en onderhouden van zonnepanelen;
  • Het begeleiden en vervaardigen van bouwtekeningen en
  • Het aanleggen en onderhouden van tuinen behorende bij woningen\

Rekenvoorbeeld

U laat een nieuwe tuin aanleggen voor een totaal bedrag van € 10.000. Dit bedrag is te splitsen in € 7.500 arbeidskosten en € 2.500 materialen. Zonder de tijdelijke regeling zou u over het totaal bedrag € 2.100 BTW verschuldigd zijn. Door gebruik te maken van de regeling bent u over € 7.500 “slechts” € 450 BTW verschuldigd. Een besparing van € 1.125!

Wanneer u derhalve verbouw en/of renovatieplannen heeft doet u er verstandig aan deze nog voor 1 juli 2015 te laten afronden en zo een aanzienlijke kostenbesparing te realiseren.

Wanneer het niet mogelijk is om de gehele klus voor 1 juli 2015 af te ronden kan er met deelklussen gewerkt worden zodat er voor 1 juli 2015 wel enkele klussen afgerond kunnen zijn.

Wanneer u twijfelt of een werkzaamheid valt onder het verlaagde tarief of als u meer wilt weten omtrent de mogelijkheid om met deelklussen te werken doet u er verstandig aan advies in te winnen.

Vanzelfsprekend zijn de adviseurs van Schoonebeek en Kieskamp Accountants & Adviseurs bereid samen met u uw specifieke situatie te bekijken. U kunt hiertoe vrijblijvend contact met ons opnemen.

Bericht auteur

Plaats een Reactie