Informatieplicht eigenwoningschuld vereenvoudigd, maar nog even niet …

Als een belastingplichtige voor de eigen woning leent van bijvoorbeeld familie of de eigen bv, geldt de informatieverplichting (artikel 3.119g Wet IB 2001). Met ingang van 1 januari 2016 is deze informatieverplichting geïntegreerd in de aangifte inkomstenbelasting en zal de benodigde informatie worden uitgevraagd via de jaarlijkse aangifte. Betekent wel dat deze informatie jaarlijks zal worden gevraagd, maar de Belastingdienst heeft toegezegd de al bekende informatie zo veel mogelijk via de vooringevulde aangifte te laten lopen.

Maar let op: de vereenvoudiging gaat in per 1 januari 2016 en wordt voor het eerst geëffectueerd bij de aangifte over het jaar 2016 en geldt dus alleen voor schulden die na 31 december 2015 zijn aangegaan en/of schulden die voor 31 december 2015 zijn aangegaan waarvan de verstrekking van gegevens betrekking heeft op de periode vanaf 1 januari 2016.

Schulden aangegaan (of gewijzigd) voor 31 december 2015 moeten dus ‘gewoon’ via de oude procedure worden aangeleverd (online formulier). Let er op dat dit tijdig gebeurt op straffe van (tijdelijk) verlies van de renteaftrek (artikel 3.119g, vierde lid (2015).

Als onder de nieuwe procedure in de aangifte de gevraagde gegevens niet worden verstrekt, is geen sprake van een eigenwoningschuld (en verhuist de schuld naar box 3) en wordt dus geen renteaftrek in box 1 verleend. De afzonderlijke sanctie van artikel 3.119g, vierde lid, werd daardoor overbodig.

Voor het verstrekken van onjuiste of onvolledige gegevens bij de aangifte gelden voorts de standaard sancties voor het niet, onjuist of onvolledig doen van aangifte. Dat betekent dat bij het niet of niet tijdig doen van aangifte een verzuimboete wordt opgelegd en bij het opzettelijk of grofschuldig niet juist of onvolledig doen van aangifte een vergrijpboete.
 
Bron: www.fullfinance.nl

Bericht auteur